Adolf ja Matilda Tapper

     T a p p e r i e n   s u k u s e u r a



Etusivu

Ajankohtaista

Yhteystiedot

Suvun historiaa

Sukutaulut

Valokuvat

Sukukokoukset

Tarinoita

Sukukirja

Linkit

Vieraskirja 


 

 

 

                              
Tapper-suvun jäsenten kertomia tarinoita suvun vaiheista:

 
IRMELI ASP

Esi-isämme, sukukirjamme päähenkilön, Adolf Tapperin veljen, Erland Kaaponpoika Hanénin (taulu 219), Martta –nimisen tyttären tyttären tytär Irmeli Asp ( taulu 224), on edellisen vuonna 2001 pidetyn sukukokouksen jälkeen kirjoittanut hauskan muisteluksen, joka kertoo ajoista Tornatorin tehtailta Lahdesta. Olivathan veljekset kumpikin samaan aikaan mainitun tehtaan palveluksessa.

Irmeli Asp syntyi Orimattilassa 4.7.1934 Martta Hanénin tyttären Irja Ahon ja hänen puolisonsa Arvi Isotalon nuorempana lapsena. Irmeli asuu edelleen Orimattilassa. Jäljempänä olevan tekstin lisäksi Irmeli luovutti sukuseuralle muutamia valokuvia, jotka on mainittu tekstissä.



Martta Hanén ja Villehad Aho asuivat Tornatorin tehtaan asuinalueella koko työikäisyytensä ajan. He olivat minulle mummu ja vaari, äidin vanhemmat. Vaari oli rullatehtaalla työssä, myös mummu oli nuorena ollut tehtaan hommissa. Lapsena olin usein heillä kyläilemässä. Koska vanhempani asuivat Orimattilassa, oli sen aikainen matkustaminen maalta kaupunkiin vaivalloista. Se ei minua haitannut, koska muistini mukaan olin innokas lähtemään ja viihdyin Tornalla.

Mummu oli avoin ja puhelias, kertoili elämänsä tapahtumia usein. Niissä tuli esille lapsuus Mäntsälässä, erikoisesti aika, kun Erland –isä oli tallirenkinä Linnaisten kartanossa. Mummu oli arvioni mukaan silloin noin viisivuotias. Usein hän myös mainitsi sen, kuinka hänen isänsä sisaruksineen oli ajettu pois kotoaan Hannulan talosta.

 
Mummun kertomuksina välittyi myös paljon vuosisadan alun tapahtumia. Erland Hanén ja Adolf Tapper olivat niinsanotusti kovia kinaamaan. Yötä myöten tätä harrastusta jatkettiin, kunnes erään kerran Adolf sai halvauksen, kaatui maahan ja kuoli.

Erland Hanén oli innokas lukemaan sanomalehtiä. Joka päivä hän teki kierroksen useamman sukulaisen luona ja luki heille tulevan lehden. Ja kuulemma ilman silmälaseja. Olen saanut sellaisen käsityksen, että sanomalehtiä ilmestyi jo silloin enemmän kuin yksi ja eri paikkoihin tuli eri lehti.

 
Erland ja Susanna Hanén asuivat Kärpäsen mäessä (asuntoalue Lahdessa), kun taas muut sukuun kuuluvat, Tapperit ja mummu ja vaari, asuivat Tornatorilla ja läheisyydessä. Oskar ja Emilia Tapper olivat mummun ja vaarin seinänaapureina. Tornan asuinrakennukset olivat neliperheisiä, kaksi rappua ja kaksi eteistä, kustakin meni ovi kahteen huusholliin.

Hilda Lehtosen kangaskaupan muistan myös hyvin. Kävin siellä muutaman vuoden ikäisenä mummun ja tätien kanssa. Kauppa oli lähellä tehtaan porttia, Hennalaan menevän tien toisella puolella.

 
Kuitenkin enemmän kuin muistikuvat tapahtumista tai tarinat vanhoista asioista, on mieleeni juurtunut käsitys suvussa ilmenneestä ja edelleen voimassa olevasta ominaislaadusta. Käytän tässä ilmausta – oikeassa olemisen himo, jota myötäilee määräilevä asenne muihin nähden, mutta joka on aina hyvää tarkoittava ja ihmisystävällinen. Ilmentyessään jossakin henkilössä hänestä ei voi olla pitämättä. Joskus tuntuu, että ominaisuus ei heikkene edes sukupolvien saatossa.

Erland Hanénin äitini kertoi olleen hyvin kipakan ja määräilevän ja osoitti vaimolleen Susannalle kaapinpaikan huushollissa, vaikkakin vaimonsa oli pohjalainen. Tämä oli perusluonteeltaan nöyrä ja hiljainen.

Omakohtaisesti voin kertoa mummun olleen isänsä sorttisen. Ongelmatilanteissa hän ajatteli muitten puolesta ja määräsi toimintatavan, siihen katsomatta, kysyttiinkö neuvoa vai ei. Asiaan liittyi aina suuri huolehtivaisuus ja onnettomuuksien välttäminen. Mummulla oli järki päässä ja jalat maassa ja jollakin tavoin hän itse tiesi toimintansa oikeutuksen. Hän oli oman porukkansa pää.

 
Lukiessani mummun äidilleni kirjoitettuja vanhoja kirjeitä, löysin eräästä niistä seuraavan viestin, päivätty 19.8.1926.

”Täällä on käynyt kuolema naapurissa, olette kai jo nähnyt lehdestä, että Tapperi on kuollut, hän sai maanantai iltana halvauksen ja tiistai aamuna kuoli tajuihinsa tulematta. Niin tässä ilmoitan että hautajaiset on sunnuntaina että tiedätte valmistaa itsenne kun Tapperska on kysynyt monta kertaa että te tulette tänne sunnuntaina. Hän ei ole kenellekään sukulaiselle lähettänyt kutsukirjettä muuta kun käskenyt toinen toisilleen ilmoittamaan.”

Sitten vielä paljon myöhemmin kirjoitetussa kirjeessä viesti.

”Tapperin Miljan hautajaiset oli sinä pyhänä kun olin sairas, en voinut mennä haudalle.”

Kirje päivätty 27.2.1950. Siis kyseessä oli Oskar ja Emilia Tapper, jotka asuivat mummun ja vaarin seinänaapureina.

 

Ohessa seuraa vielä muutama huonohko kopio vanhoista valokuvista.


Nro 1, vaikuttaa siltä, että kyseessä oleva mies on sama Gabriel Hanén, kuin hänestä otettu selvästi nuorempi kuva. Kuvan takana on kaksi päiväystä 11.3.1840 ja 8.2.1898.

Nro 2, tässä kuvassa on Erland Hänén 80 –vuotispäivänään.


Nro 3, hääkuva otettu 7.3.1903, hääpari on Olga Hanén ja Karl Fagerström, myöhemmin Alanne eli Erland Hanénin vanhempi tytär. Häävieraista olen tunnistanut vasemmassa yläkulmassa olevat Hilma ja August Paasikiven. Oikeassa yläkulmassa on pariskunta, jonka olen pitkän tutkiskelun jälkeen olettanut olevan Adolf ja Anna Tapperin. Lienenkö oikeassa? Oikeassa alareunassa oleva kihlapari on mummu ja vaari, siis Martta Hanén ja Villehad Aho. Muu väki on selvästi sulhasen puolelta. Alkuperäiskuva on melko suuri ja siitä saa varmasti paremman kopion jos tarvitsee.


Nro 4, ryhmäkuvassa naisia, jotka luulen tuntevani: vasen ylänurkka Hilma Paasikivi, oikea ylänurkka Anna Tapper. Istumassa vasemmalla Hilda Lehtonen ja oikealla Olga Alanne (Hanén).


Nro 5, tämä kuva on kopio Aarno Lahtisen kuvista ja tässä näyttää olevan Hilma ja August Paasikivi.


Nro 6, tässä varmaan on Matilda ja Aleksandra Tapper.


Irmeli Asp